Nestlé gebruikt nog maar 131 miljard liter water per jaar

mrt 30, 2018

Een feestje voor Nestlé Nederland deze week. Koning Willem-Alexander opende een uitbouw van Nestlé’s babyvoedingfabriek in Nunspeet. Daar wordt nu voeding gemaakt voor baby’s met een zware allergie voor koemelkeiwit. Ook aanwezig in Nunspeet: Carlo Conforto Galli, technisch directeur water resources bij Nestlé: verantwoordelijk voor het waterbesparingsprogramma dat de Zwitserse multinational zichzelf heeft opgelegd.

In 2010 beloofde Nestlé niet alleen zichzelf maar (voor het eerst) ook de buitenwereld om zijn mondiale waterverbruik fors te verminderen: met 35 procent in tien jaar. Nestlé is ’s werelds grootste producent van voedingsmiddelen, van koffie (Nescafé, Nespresso) en mineraalwater (Vittel, Perrier, San Pellegrino). Het maakt ook chocola (Kitkat, Smarties), ijs (Mövenpick), diervoeding (Purina) en bouillonblokjes (Maggi). Er gaat nogal wat water doorheen: in 2017 was dat 131 miljard liter, waarvan ruim de helft grondwater en ruim een derde leidingwater.

Dat is beduidend minder dan in 2010. Deels komt dat door verbeteringen in de bijna 500 fabrieken van Nestlé. Galli vertelt over een babyvoedingfabriek in Mexico, in een gebied met een laag grondwaterpeil. “Voor melkpoeder moet melk worden gedroogd. Melk bestaat voor 80 procent uit water. We hebben een manier gevonden om dat water te reinigen en daarna voor productieprocessen te gebruiken. Grondwater is niet meer nodig.”

Lees hier het volledige artikel: Trouw - Nestlé gebruikt nog maar 131 miljard liter water per jaar