Minder suiker, zout en verzadigd vet

Ons doel: verdere verlaging van suiker, zout en verzadigd vet

Op basis van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), richtlijnen van het Voedingscentrum en onze interne doelstellingen, is Nestlé continu bezig om de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet te verlagen in producten.

Wat is suiker eigenlijk? 

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals zuivel, groente, fruit, suikerriet, honing en suikerbiet. Suiker kan ook aan producten worden toegevoegd. Suiker behoort tot de koolhydraten en levert energie aan planten, dieren en mensen. Het is een brandstof voor je hersenen die je helpt bij het nadenken, groeien en bewegen. Bovendien heeft suiker een grote invloed op producten. Het zorgt voor smaak, kleur, textuur en houdbaarheid.

Je lichaam verwerkt elke soort suiker op dezelfde manier en maakt daarin geen onderscheid tussen natuurlijk aanwezige of toegevoegde suiker. Een teveel aan suiker kan nadelige gevolgen hebben, zoals tanderosie, obesitas en chronische ziekten. Suiker activeert het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. De stof suiker is niet verslavend: je krijgt geen onthoudingsverschijnselen wanneer je stopt met het eten ervan en er is niet steeds méér nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Hoewel suiker niet verslavend is, vinden mensen suiker over het algemeen erg lekker, wat het moeilijk maakt om niet te veel suiker te eten.

Nestlé wil mensen helpen om volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te eten. Voor vrije suikers betekent dit: niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers. Vrije suikers zijn alle suikers die toegevoegd zijn door een producent, kok of consument én suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder.

In 2016 heeft Nestlé R&D een technologie ontwikkeld voor ‘holle suiker’. Door middel van nieuwe technieken kunnen we de structuur van suiker veranderen. Hiermee maken we het mogelijk het suikergehalte in onze chocoladeproducten tot wel 40% te verlagen, zonder dat de smaak verandert. We gaan deze techniek vanaf 2018 toepassen in onze chocoladeproducten.

Nestlé's doel voor 2016 was om alle producten met 10% in suiker te verlagen, die volgens de Nestlé Nutritional Foundation (NF)-criteria te veel suiker bevatten. Eind 2016 was de hoeveelheid toegevoegde suiker met 8% verlaagd. Dit komt neer op 39.000 ton suiker. Voor 2020 willen we de hoeveelheid toegevoegde suikers in onze producten met nog eens 5% verlagen. Dit kan via het veranderen van de samenstelling van producten en door het aanpassen van portiegroottes.

minder zout voor gezondere voeding

Is zout nuttig?

Zout heeft een belangrijke functie als voedingsstof (mineraal) in je lichaam. Het wordt door je lichaam gebruikt in de waterhuishouding, voor spierfuncties en voor zenuwgeleiding. Ook in onze producten heeft zout een functie. Hierbij kun je denken aan de smaak en ook houdbaarheid en structuur van producten. 

Als mens heb je 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een inname van maximaal 6 gram zout per dag. Op basis van nieuw onderzoek gaat dit advies richting 2025 naar maximaal 5 gram zout per dag.

85% van de Nederlandse bevolking eet te veel zout, zelfs op basis van de huidige (6 gram maximaal) richtlijn. Een teveel aan zout kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals nierstenen, maagkanker, botontkalking en hart- en vaatziekten. Mensen zijn echter gewend aan de smaak van zout en voegen – bij een product dat laag in zout is en ‘flauwer’ smaakt – zelf zout toe, of kopen een zouter product. Bij Nestlé willen we dit voorkomen, daarom streven we naar duurzame verlaging van het zoutgehalte in onze producten. Dit doen we stap voor stap: we willen niet inleveren op smaak.

Nestlé ondersteunt wereldwijde doelen om zout te verlagen, in lijn met de Wereldgezondheidsraad. Tot 2016 had Nestlé het doel om onze producten die boven de norm van de WHO kwamen, met 10% in zout te verlagen. Dit is gelukt: eind 2016 constateerden we een vermindering van 10,5%. In onze doelstelling voor 2020 streven we naar een nieuwe verlaging van 10% zout in onze producten. Ons lokale doel is om in 2025 álle MAGGI-producten te laten voldoen aan de maximale inname van 5 gram zout per dag.

het verschil tussen transvet en verzadigd vet  

Wat is het verschil tussen transvet en verzadigd vet?

Transvet ontstaat als vloeibare vetten in de fabriek verhard worden, om een product bijvoorbeeld textuur of smaak te geven. De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een consumptie van <1% transvet per dag. Transvet zit vooral in bewerkte voeding, zoals margarine, tussendoortjes en gefrituurd eten. Het wordt in verband gebracht met een hoog cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wij willen dit transvet geheel uit onze producten verwijderen, om mensen in staat te stellen de richtlijn van de WHO te halen. We zijn hard op weg: wereldwijd bevat meer dan 99,8% van ons dranken- en voedselportfolio geen transvet meer uit fabrieksgeharde vloeibare vetten. In Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika bevat sinds 2017 geen enkel product transvet uit fabrieksgeharde vloeibare vetten.

Ook de hoeveelheid verzadigd vet willen we in onze producten verlagen. De richtlijn van de WHO is een consumptie van <10% verzadigd vet per dag. We hebben hierin vooruitgang geboekt, met een vermindering van 1500 ton (-7,5%) verzadigd vet van 2014 tot 2016. Maar het verlagen van verzadigd vet zonder de smaak of textuur aan te tasten blijft een grote uitdaging. Desondanks zullen we verder gaan met het stap voor stap verlagen van de hoeveelheid verzadigd vet in onze producten.

Meer informatie? 

Lees verder in ons rapport Creating Shared Value.