Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dankzij Nespresso maakt Zimbabwaanse koffie voorzichtige comeback

Na de onteigening van de blanke koffieboeren raakte de Zimbabwaanse koffieproductie ernstig in verval. De nieuwe prijspremie die wordt betaald door Nespresso faciliteert de terugkeer van kleine boeren die de sector van de ondergang kunnen redden.

David Muganyura ruikt aan de koffiebessen op de hellingen van zijn lapje grond en grijnst breed, terwijl hij een praatje maakt met de plukkers die de oogst binnenhalen – hij verwacht zijn beste oogst tot nu toe.

Muganyura verbouwt al decennia koffie in de Honde-vallei, 300 kilometer ten zuidoosten van Harare. Maar rond de eeuwwisseling, toen de koffieprijs daalde tot $0,20 per Amerikaans pond (453 gram), had hij er bijna de brui aan gegeven.

Destijds werden ruim 120 blanke commerciële koffieboeren tijdens de landhervormingen onteigend, waarna de buitenlandse inkopers zich niet meer lieten zien. Maar nu Nespresso, onderdeel van het Nestlé-concern, een premie betaalt voor bonen uit Zimbabwe, keren kleine koffieboeren als Muganyura terug naar een sector die onder voormalig president Robert Mugabe bijna ter ziele was.

​Lees het volledige artikel hier: FD - Dankzij Nespresso maakt Zimbabwaanse koffie voorzichtige comeback

 

Article Type