Sort by
Sort by

Nestlé for Healthier Kids

Volgens onderzoek lijden ongeveer 2 miljard mensen ter wereld aan overgewicht of obesitas en zijn 500 miljoen mensen ondervoed. Dit vraagt om actie. Wij geloven we dat we, door nieuwe generaties te helpen beter te eten en drinken en meer te bewegen, de levenskwaliteit verbeteren en bijdragen aan een gezondere toekomst. Daarmee begonnen we meer dan 150 jaar geleden, toen onze oprichter Henri Nestlé een kinderontbijtgraan ontwikkelde dat het leven van een kind redde.

Voeding is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Kinderen aanmoedigen om meer groenten en fruit te eten, zorgen dat hun maaltijden zo voedzaam mogelijk zijn en dat zij voldoende eiwitten binnenkrijgen, kan een uitdaging zijn voor ouders en verzorgers. Met het Nestlé for Healthier Kids programma bundelen we onze initiatieven om ouders en verzorgers hierin te ondersteunen. Van toonaangevend onderzoek tot productontwikkeling, van onderwijs tot innovatieve voeding, het is onze ambitie om 50 miljoen kinderen te helpen een gezonder leven te leiden tegen 2030. 

Wanneer we als consument meer weten over voeding en betere voedingsvaardigheden hebben, maken we bewustere keuzes. Het gevolg: gebalanceerde, gezonde voedselkeuzes. Voedingsonderwijs speelt hierin wat ons betreft een essentiële rol. Wij pleiten er dan ook voor dat voedingsonderwijs structureel wordt opgenomen in het programma van basisscholen.

Lees hier meer over onze initiatieven in Nederland. 

Het Nestlé for Healthier Kids Programma in Nederland
Kennis over voeding en een gezonde leestijl onder schoolgaande kinderen vergroten. Dat is het doel van ons wereldwijde Nestlé for Healthier Kids Programma. Het programma is in meer dan 80 landen over de wereld actief. We werken voor Nestlé for Healthier Kids samen met verschillende private en publieke partners die onze doelstellingen op het gebied van voeding, gezondheid en welzijn delen.

Daarnaast doen we bij Nestlé zoveel mogelijk om ouders en verzorgers te ondersteunen hun kinderen gezond te laten opgroeien. We ontwikkelen wereldwijd meer nutritionele voedingsmiddelen en dranken die voldoen aan de specifieke behoeften van kinderen. En we delen tips & tricks en verantwoorde recepten. Onze bredere ambitie is om tegen 2030 elk jaar 50 miljoen kinderen te helpen een gezonder leven te leiden.

Voedseleducatie Platform
Sinds eind 2015 zijn wij partner van het Voedseleducatie Platform. Het doel van het Voedseleducatie Platform is het geven van objectief voedingsonderwijs aan kinderen, op basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Basisschoolkinderen leren over alle aspecten rondom voeding, zoals herkomst, productie, smaak en bereiding. Hierover krijgen ze lessen in de klas, “Smaaklessen”, aangevuld met excursies, workshops en opdrachten. Op dit moment bereikt Smaaklessen 75% van de basisscholen in Nederland.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen na afloop van het lesprogramma Smaaklessen meer weten over gezond en duurzaam eten. Ze voelen zich aangemoedigd om onbekende producten te proeven en zijn meer van plan om gezonder te gaan eten.

Kok in de klas

Kok in de Klas


Naast de Smaaklessen organiseert het Voedseleducatie Platform ook de Kok in de klas evenementen. Op 8 april 2019 vond het eerste landelijke Kok in de Klas evenement plaats, waarbij 90 chef-koks op basisscholen in heel Nederland aan de slag zijn gegaan om kinderen een creatieve les over voeding te geven. Voedingsonderwijs en zelf aan de slag gaan in de keuken speelt een essentiële rol in voedselvaardigheid en gezond gedrag onder kinderen. Op 5 oktober was de kick-off van Kok in de klas van 2020. Ondanks Corona hebben deze lessen toch online plaats kunnen vinden. In totaal hebben hier 88 basisscholen aan mee gedaan.

“Het was echt een superleuke dag, een hele leuke ervaring en de kinderen hebben dingen geproefd en geroken die ze normaal niet eten.” – basisschoolleerkracht

“Helemaal top! Wanneer kinderen zeggen ‘Juf, gaan we dat vaker doen?!’  en ‘Juf, ik wil zeker gaan kijken naar de open dag van de koksschool’, dan zijn de doelen bereikt!” – basisschoolleerkracht

Aan ons partnerschap met het Voedseleducatie Platform zijn heldere voorwaarden verbonden:

  • Het programma is objectief en dat ondersteunen wij volledig. Het Voedseleducatie Platform heeft een vrije keuze in het wel of niet gebruiken van onze aangeleverde kennis, advies of hulp. Het lesmateriaal wordt niet door ons gemaakt en een onafhankelijke toetsingscommissie beoordeelt de objectiviteit van het lesmateriaal.
  • Wij delen onze (internationale) kennis en denken of helpen mee waar dat gewenst is door het Voedseleducatie Platform.
  • De merken en producten van Nestlé worden nergens in het programma genoemd, gepromoot of gebruikt. Nestlé kent bijzonder strikte regels voor kindermarketing en wij ondersteunen de Nederlandse reclamecode volledig en doen zelfs meer dan dat.
  • Tot slot ondersteunen we het Voedseleducatie Platform met een financiële bijdrage.