Sort by
Sort by

Nutri-Score

Gezondere keuzes maken met Nutri-Score

Het afgelopen jaar hebben mensen door corona meer tijd thuis doorgebracht. Dit was voor veel gezinnen de gelegenheid om het plezier van samen koken te herontdekken.

Emmy Meerveld, Nutrition, Health & Wellness Manager bij Nestlé bevestigt dit: "Met drie kinderen thuis, moest ik de afgelopen maanden manieren vinden om hen te vermaken. Het was leuk en in veel opzichten nuttig om hen bij het koken te betrekken. Met hun eigen creativiteit hebben we manieren gevonden om groenten in hun favoriete gerechten te verwerken. We hebben ook samen de verschillende maaltijden van de week gepland: dit was een mooie gelegenheid om een paar basisvoedingstips met hen te delen."

Kiezen makkelijker maken

"En zo begon ik met mijn kinderen over Nutri-Score te praten - bij het kiezen en gebruiken van producten voor onze maaltijden. Met de letter en de kleur is het een heel eenvoudig systeem om uit te leggen en te gebruiken."

Nutri-Score is een kleurrijk voedingsetiket. Het classificeert voedingsmiddelen en dranken op basis van hun voedingswaarde van A (producten met de meest gezonde samenstelling) tot E (producten met de minst gezonde samenstelling) - elke letter komt overeen met een kleur.

Een van de voordelen van Nutri-Score is dat het consumenten helpt de gezondere keuze binnen een productcategorie aan te geven. Consumenten kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk de voedingswaarde van verschillende ontbijtgranen vergelijken en kiezen voor de gezondere keuze: bijvoorbeeld een product met de score "A" in plaats van een product met de score "B".

"Ik zie het bij mijn eigen kinderen: Nutri-Score helpt om gezonde gewoontes aan te nemen. Het gaat niet alleen om het kiezen van gezondere ontbijtgranen, maar ook om het consumeren van bepaalde producten met de juiste frequentie. Ze snappen nu dat ze niet elke dag een chocoladereep moeten eten: het is beter om het minder vaak te doen en er dan met volle teugen van te genieten".

Nutri-Score Garden Gourmet

Een stimulans voor gezondere gewoonten en producten

Dat Nutri-Score werkt bij consumenten in Europa wordt onderschreven door meer dan 15 studies in verschillende landen. In Frankrijk gaf meer dan 90% van de ondervraagden in 2021 aan dat Nutri-Score hen helpt bij het beoordelen van de voedingswaarde van producten.

"Om terug te komen op mijn functie als voedingsdeskundige: we zien ook uit eigen onderzoek dat consumenten steeds meer vertrouwen op Nutri-Score bij het kopen van voedsel. Voor producten die met hoofdmaaltijden te maken hebben - zoals ontbijtgranen, pizza's of maaltijdpakketten- zou ongeveer één op de twee ondervraagden overstappen op een alternatief product met een betere Nutri-Score. Het is geen perfect systeem, maar het werkt."

De Nutri-Score is ook een stimulans om voedingsproducten gezonder te maken. Nestlé is meer dan 20 jaar geleden begonnen met het verminderen van suikers, zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Nutri-Score biedt nu een stimulans om dit te versnellen.

"We zien inderdaad dat Nutri-Score ons helpt om de receptuur van ons product verder te verbeteren. Onlangs hebben we 25% van ons groente-segment binnen ons plantaardige portfolio vernieuwd op basis van Nutri-Score. Dat hebben we gedaan door zout en vet te verminderen en vezels toe te voegen."

Nutri-Score voor heel Europa

Nutri-Score, ontwikkeld door onafhankelijke onderzoekers en in eerste instantie overgenomen door Frankrijk, wordt nu aanbevolen door andere Europese landen: België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland.

"Gezien de positieve impact die Nutri-Score heeft op consumenten en op de ontwikkeling van producten, hoop ik van harte dat het in de nabije toekomst in heel Europa beschikbaar komt. Een gebalanceerd voedingspatroon handhaven is niet makkelijk, dus als we oplossingen hebben die hieraan bijdragen - zoals Nutri-Score - moeten we die opschalen.”

Daarom pleit Nestlé er samen met consumentenorganisaties, academici en andere voedingsmiddelenbedrijven voor dat Nutri-Score het toekomstige EU-Voedselkeuzelogo wordt.