Sort by
Sort by

Zo lees je een etiket

Meer over de Nutri-Score, ingrediëntenlijst en porties

Wij vinden het belangrijk om transparant te zijn over onze producten. Daarom staat er best wat informatie op de Nestlé etiketten. We leggen je graag uit hoe je deze informatie leest en kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie.

Voorkant van het product

Op de voorkant van het product vind je de Nutri-Score.

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat door middel van kleuren (groen tot en met rood) en letters (A tot en met E) een oordeel geeft over de voedingswaarde van een product per 100 gram/100 ml. Nutri-Score is door onafhankelijke wetenschappers ontwikkeld in Frankrijk. Het is een logo dat vrijwillig gebruikt kan worden door de levensmiddelenindustrie. 

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

Voor het berekenen van de Nutri-Score wordt een product ingedeeld in 1 van de 4 categorieën; voeding/ dranken/kazen/vetten en oliën. Een product krijgt pluspunten voor: eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. Een product krijgt minpunten voor: energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een score: A staat voor de meest gezonde samenstelling, E voor de minst gezonde. De score wordt gebaseerd op de voedingswaarde per 100 g of 100 ml van het product.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Waarom kiest Nestlé voor Nutri-Score?

Nestlé staat voor transparantie en we willen mensen op weg helpen in het maken van verantwoorde voedingskeuzes. Uit diverse studies is gebleken dat de Nutri-Score makkelijk te begrijpen is voor consumenten en dat het helpt om betere voedingskeuzes te maken. Door het gebruik van dit nieuwe voedselkeuzelogo kunnen we niet alleen meer transparantie bieden, maar ook helpen om bewustere keuzes te maken. Dankzij de Nutri-Score is het makkelijker om producten binnen dezelfde categorie te vergelijken. Bovendien blijft het ons stimuleren om de voedingswaarde van onze producten waar mogelijk te verbeteren. 

Achterkant van het product 

Voedingswaardetabel

De voedingswaardetabel geeft een overzicht van de voedingswaarden van het product. De voedingswaarden staan weergegeven per 100 gram of per 100 milliliter en per portie bereid product. In de tabel staat ook hoeveel een portie bijdraagt aan de richtlijnen voor een verantwoord dagmenu: de referentie-inname.

Referentie-innames (RI) zijn wettelijk vastgelegde richtlijnen voor een gebalanceerd voedingspatroon. Deze richtlijnen geven aan hoeveel energie, suikers, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft of wat maximaal past binnen een gezond voedingspatroon. De volgende dagelijkse referentie-innames zijn vastgelegd voor volwassenen:

 

Energie

8400 kJ/2000 kcal

Totale vetten

70 gram

Verzadigde vetzuren

20 gram

Koolhydraten

260 gram

Suikers

90 gram

Eiwitten

50 gram

Zout

6 gram

Bron: Voedingscentrum

Portieadvies

Op vrijwel alle Nestlé producten vind je ons portieadvies, omdat wij het belangrijk vinden mensen aan te moedigen om op porties te letten.

Ingrediëntenlijst

Op de achterkant van het product is de ingrediëntenlijst te vinden. Hierbij geldt: de ingrediënten staan op volgorde van de hoeveelheid die erin zit. Dus het ingrediënt dat het meeste in het product voorkomt, staat als eerste op de lijst. Daarnaast vindt Nestlé het belangrijk om te werken met ingrediënten die zoveel mogelijk herkenbaar zijn, zodat jij begrijpt wat er in het product zit. Het komt wel eens voor dat er ook E-nummers in producten te vinden zijn. Dit zijn nummers die uitgebreid onderzocht zijn door de European Food Safety Authority en zijn dus goedgekeurd voor een veilig gebruik. 

Tenminste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT)

Naast goed zorgen voor jezelf, is het ook belangrijk om goed te zorgen voor de planeet. Wereldwijd wordt een derde van het voedsel weggegooid, en dat is natuurlijk zonde! Om voedselverspilling tegen te gaan, helpt het om goed naar de THT en TGT data te kijken. Een van deze twee data vind je op het product. 
•    Tenminste houdbaar tot (THT): deze datum staat op producten die niet snel bederven. De kwaliteit van het product kan wel achteruit gaan, maar het is nog steeds veilig om te eten. Bovendien is de smaak vaak nog goed.
•    Te gebruiken tot (TGT): deze datum staat op zeer bederfelijke producten. Als deze dag verstreken is, is het dus niet meer veilig om het product te eten. Het is dus aan te raden om dit product te consumeren voordat de datum is verstreken. Dit kan dus ook nog op de TGT dag zelf!
Vertrouw natuurlijk altijd op je eigen zintuigen als je beoordeelt of een product nog goed is of niet.

Bron: Voedingscentrum