Zo lees je een etiket: voedingsinformatie begrijpen

Ons doel: voedingsinformatie en uitleg geven op verpakkingen, zowel in de winkel als online 

Lees wat je eet

De voedingswereld verandert. Mensen zijn meer dan ooit geïnteresseerd in waar hun voeding vandaan komt en wat voor effect het product heeft op de gezondheid. Nestlé wil mensen helpen bij het maken van bewuste en doordachte voedingskeuzes. Daarom spannen wij ons in om met onze etiketten mensen zo goed en transparant mogelijk te informeren. Ons etiket geeft belangrijke informatie over ingrediënten, herkomst, allergenen, dierenwelzijn en duurzaamheid. Om onze etiketten makkelijk leesbaar te maken, gebruiken we het Nutritional Compass® op vrijwel alle Nestlé-producten wereldwijd.

De vier elementen die in het Nutritional Compass® terugkomen zijn:

  1. De voedingswaardetabel met de voedingswaarde per 100 gram of per 100 milliliter en per portie bereid product. In de tabel staat ook hoeveel 1 portie bijdraagt aan de richtlijnen voor een gezond dagmenu: de referentie-inname *
  2. Voedingsinformatie met uitleg over één of meer elementen van de voedingswaardetabel
  3. Tips voor verantwoord gebruik van het product en de plaats in het dagelijkse voedingspatroon
  4. De contactgegevens van onze Nestlé Consumentenservice voor vragen.

* Referentie-innames (RI) zijn wettelijk vastgelegde richtlijnen voor een gebalanceerd voedingspatroon. Deze richtlijnen geven aan hoeveel energie, suikers, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft of wat maximaal past binnen een gezond voedingspatroon. De volgende dagelijkse referentie-innames zijn vastgelegd voor volwassenen:
 

 

 Energie  8400 kJ/2000 kcal
 Totale vetten  70 gram
 Verzadigde vetzuren  20 gram
 Koolhydraten  260 gram
 Suikers  90 gram
 Eiwitten  50 gram
 Zout  6 gram
Bron: Voedingscentrum  
 

Op de etiketten van al onze producten staan de voedingswaarden helder uitgelegd. Zo lees je wat de voedingswaarde van het product is en wat de aanbevolen dagelijkse voedingswaarde is. Zowel voor volwassenen als voor kinderen.
 

voeding en gezondheid - een etiket

Ook willen we mensen aanmoedigen om te letten op porties. Op vrijwel alle Nestlé-producten vind je daarom ons portieadvies. Bovendien zijn veel van onze verpakkingen om deze reden makkelijk hersluitbaar. Een voorbeeld hiervan is KITKAT, waarbij we twee vingers aanraden als een portie.

Het is onze filosofie dat genieten, balans en gematigdheid essentieel zijn voor een voedzaam en evenwichtig dieet.

Meer informatie? 

Lees verder in ons rapport Creating Shared Value.