Experiment Nestlé: 'In opdracht gemaakte docu, maar met gegarandeerde journalistieke vrijheid'

Mede mogelijk gemaakt

De documentaire 'Mede mogelijk gemaakt...' is gemaakt in opdracht van Nestlé, maar met gegarandeerde journalistieke vrijheid. Werkt dat?

Het is een bekend recept om journalisten in te pakken met een tot in de puntjes verzorgde persreis waar alle positieve highlights van een merk, product, dienst voor het voetlicht worden gebracht. Bij Nestlé vroegen ze zich af of het niet beter is om zich kwetsbaarder op te stellen, en twee journalisten, Lars Gierveld en Jochem Pinxteren, in te huren, en die middels een contract (de Nederlandse Vereniging voor Journalisten hielp mee dat te waarborgen in een contract) volledige onafhankelijkheid te bieden.

En de te onderzoeken materie was gevoelig, zij kregen namelijk de opdracht om het Nestlé Cocoa Plan te bezoeken. Gevoelig omNdat de cacaoteelt wereldwijd regelmatig onder vuur ligt vanwege wantoestanden op het gebied van (on)eerlijke handel, miserabele arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en zelfs slavernij.

Lees hier het volledige artikel: Adformatie - Experiment Nestlé: 'In opdracht gemaakte docu, maar met gegarandeerde journalistieke vrijheid'