Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dec 09, 2018

Het veilige E-nummer zorgt voor onbehagen

 

Voeding- Eten is nog nooit zo veilig geweest. Maar de consument wantrouwt kunstmatige toevoegingen, en de fabrikant buigt mee.

Je vindt het in paddestoelen en parmezaanse kaas, maar het bestaat ook als wit, kristalsuikerachtig poeder. Het heeft diverse namen: mononatriumglutamaat (afgekort MSG), ve-tsin en E621. En het is een wonderlijk effectief product.

Om te laten zien wat MSG precies doet, heeft Ben Hakstege, productontwikkelaar bij Maggi, verschillende bakjes warm water klaargezet. We zijn in de testkeuken van voedingsconcern Nestlé, eigenaar van Maggi, in Amstelveen. Om te beginnen: water met zout. Dat smaakt naar, ja, water met zout. Maar dan: water met zout en MSG. Er zit bijna niets in en toch is het al iets. Chefsclichés dringen zich op. De smaak is dieper, of is het breder? En omgekeerd: maak een bouillon en laat de MSG achterwege, zonder andere ingrediënten aan te passen, en je houdt een slap brouwsel over. „Hij is heel kort, hè?”, vat Hakstege samen.

Toch wil Maggi, net als andere voedingsbedrijven, waar mogelijk af van de smaakversterker. Onder druk van consumenten: MSG (E621) is een omstreden E-nummer. Het Chinees-restaurantsyndroom zou je ervan kunnen krijgen (MSG wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken), met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en een verhoogde hartslag. Dat verhaal berust overigens op een vijftig jaar oude ingezonden brief in een wetenschappelijk tijdschrift, die een eigen leven is gaan leiden.

(...)

Ben Hakstege is al enkele jaren bezig met het ‘keukenkastklaar’ maken van Maggi-producten, waarbij vaak ook de hoeveelheden suiker en zout worden verlaagd. Dat lukt nog niet altijd. De jus van Maggi bevat bijvoorbeeld nog steeds MSG. Testproevers konden niet wennen aan de jus zonder de smaakversterker. Wel werd ook een MSG-vrije variant gelanceerd. Andere producten zijn veel makkelijker: zo zijn alle stoommixen van Maggi al wel helemaal volgens het keukenkastprincipe.

Lees het volledige artikel hier: NRC - Het veilige E-nummer zorgt voor onbehagen

Article Type