Sort by
Sort by

De helft van alle Nederlandse maaltijden is een AGV'tje

MAGGI 120 jaar thuis in de Nederlandse keuken
Terug naar persberichten
Amstelveen

De aardappelen, groente en vleesmaaltijd (AGV) is nog altijd mateloos populair en kip, sperziebonen en aardappelen zijn dé favoriete ingrediënten bij deze avondmaaltijd. Dit blijkt uit onderzoek van MAGGI uitgevoerd door Motivaction onder 3.344 Nederlanders. Volgens MAGGI, onderdeel van het Zwitserse Nestlé, is het duidelijk dat de AGV-maaltijd stevig verankerd is in de nuchtere Nederlandse keuken al is de ‘Hollandse pot’ in de loop der jaren moderner en gevarieerder geworden.

"Toen wij ons120 jaar geleden in Nederland vestigden zag de ‘Hollandse pot’ er niet wezenlijk anders uit", zegt Justijn Gombert, Business Executive Manager van MAGGI, "Vandaag de dag zien we dat de helft van alle maaltijden nog steeds uit AGV bestaat. Er is wél veel meer variatie in de manier waarop deze bereid wordt, met bijvoorbeeld gekruid vlees en panklare aardappelen."MAGGI, onderdeel van het Zwitserse Nestlé, is sinds 1895 een vertrouwd gezicht in de Nederlandse keuken. MAGGI producten vinden jaarlijks hun weg naar bijna 80% van de Nederlandse huishoudens [BRON: GfK]. In de afgelopen 120 jaar heeft MAGGI de ontwikkelingen in de Nederlandse kookgewoonten dan ook nauwlettend gevolgd.

Nederland kookt het liefst eenvoudig en lekker

Dat iedere maaltijd volgens de meeste Nederlanders vooral lekker moet zijn is daarmee volgens MAGGI van alle tijden. Wat opvalt is dat ‘eenvoudig te bereiden’ een stevige tweede plek inneemt als de reden om een maaltijd te bereiden. Hier ligt een relatie met de korte tijd die men inruimt om inkopen te doen en te koken. Maar liefst twee derde bedenkt op de dag zelf, of pas 2 uur van te voren wat ze voor maaltijd gaan bereiden.

Lekker

53%

Eenvoudig te bereiden

47%

Makkelijke bereidingswijze

42%

Vullend

41%

Bevat voldoende groenten

40%

Tabel 1: Top 5 redenen om een maaltijd te maken

Stedelingen staan aanzienlijk langer in de keuken

Opmerkelijk feit hierbij is dat inwoners van de drie grote steden aanzienlijk vaker maaltijden kiezen waarbij de bereidingswijze maar liefst 40 tot 50 minuten is. In Nederland wordt het meest vaak gekozen voor een maaltijd met een bereidingsduur van 11 tot 20 minuten. In de afgelopen jaren neemt de tijd in de keuken echter af. Gombert: "Mensen willen graag zelf blijven koken. Ze vinden het lekkerder en gezonder. Men zoekt wél steeds meer gemak en snelheid bij het zelf koken van een maaltijd. Dat is al een eeuw geleden begonnen - en is nog steeds actueel. MAGGI is vastberaden ook in de toekomst daarin te blijven helpen. Dat doen we omdat we geloven dat het koken en eten van de zelfgemaakte maaltijd een van de belangrijkste momenten van de dag is."