Sort by
Sort by

Nederlandse vrouw vindt zichzelf een keukenprinses

Terug naar persberichten
Amstelveen

De avondmaaltijd is hét moment om gezellig samen te zijn en aandacht aan elkaar te besteden. 

In veel Nederlandse gezinnen is het nog altijd de vrouw die de meeste maaltijden op tafel zet. En daar maakt ze zich zeker niet gemakkelijk van af: in de meeste huishoudens wordt 4 tot 7 keer per week gekookt. Bovendien ziet bijna driekwart van de vrouwen zichzelf als een goede tot zeer goede kok. 20% van de vrouwen vindt zichzelf tegelijkertijd een routinematige kok die graag maaltijden op tafel zet waarvan ze weet dat het hele gezin die lekker vindt. Dit vindt ze belangrijk omdat de avondmaaltijd in 66% van de gevallen hét moment is om gezellig samen te zijn en aandacht aan elkaar te schenken. Bijna een kwart van de kinderen helpt met plezier mee in de keuken. Dit blijkt uit onderzoek van MAGGI, onderdeel van voedingsmiddelenbedrijf Nestlé, dat is uitgevoerd door Motivaction onder 3.344 Nederlanders.

Bijna net zo vaak als de routinematige kok, staat de enthousiaste en experimentele kok in de Nederlandse keukens; 18% van de Nederlandse vrouwen ziet zichzelf zo. 17% rekent zichzelf echter tot de ongemotiveerde kok, voor hen is koken pure noodzaak. Een kleine groep (6%) behoort tot de gepassioneerde, bewuste kok voor wie koken een hobby is en bij wie veel biologische producten op het menu staan. 

Moeder centrale rol

Koken is voor sommige gezinskoks een uitdagende taak, driekwart is dan ook trots wanneer zij een compliment voor de maaltijd ontvangen. Justijn Gombert, Business Executive Manager bij Nestlé: “Nog steeds is het meestal de vrouw die een centrale rol speelt bij het boodschappen doen en koken. Toch zie je dat andere gezinsleden steeds vaker helpen bij bijvoorbeeld het bepalen van het menu, het doen van de boodschappen en meehelpen in de keuken. Bij MAGGI snappen we dat het soms een uitdaging is om een maaltijd op tafel te zetten die gezond, snel en lekker is. Daarom ontwikkelen we continu nieuwe producten waarmee we moeders én vaders in de keuken helpen een smakelijke, voedzame en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten”.

Eten wat de pot schaft 

De komst van kinderen maakt dat zo’n 10% van de gezinskoks gezonder gaat koken. Voor vrouwen geldt dit meer dan voor mannen; 13% versus 6%. Een voedzame, gevarieerde en gezonde maaltijd staat hoog in het vaandel. Maar het nageslacht eet meestal wel gewoon met de pot mee, slechts 2% kookt een aparte maaltijd voor de kinderen en 3% bereidt de maaltijd die de kinderen willen eten. 

Aardappelen, groente en vlees nog steeds het populairst

Gemiddeld koken we in Nederland 4,6 dagen per week zo blijkt uit het onderzoek van MAGGI. 28% van Nederland kookt iedere dag. De overige dagen eten we een broodmaaltijd, warmen we kliekjes op, halen we eten af of gaan we uit eten. De klassieke aardappelen, groente en vleesmaaltijd blijft met 46% nog steeds de meest bereide maaltijd. Het is een voedzame en makkelijke maaltijd die goed past bij de behoefte in veel gezinnen om gezellig samen te zijn en elkaar aandacht te schenken. In het weekend wil de gezinskok het gezin graag extra verwennen met een lekkere maaltijd en wordt er vaker gekookt ter ontspanning.