Sort by
Sort by

Nederlanders duiken met kerst massaal de keuken in

Merendeel hoopt op compliment voor uitgebreide kookkunsten

Terug naar persberichten

Nederlanders duiken de komende feestdagen massaal zelf de keuken in om het kerstdiner te bereiden. Bijna drie kwart van de Nederlanders is met kerst minstens één dag aan het kokkerellen. En, hoewel we gedurende het jaar de voorkeur geven aan de typisch Hollandse aardappelen, groente en vleesmaaltijd, pakken we tijdens Kerstmis uit met bijvoorbeeld een wildgerecht. Meer dan de helft bereidt een menu van drie of zelfs meer gangen en Nederlanders staan driekwartier tot drie uur in de keuken. Dit blijkt uit een onderzoek van Nestlé, uitgevoerd door Panel Wizard onder ruim 1000 respondenten.

Kerstdiner liefst met het eigen gezin

Tijdens de komende kerstdagen duikt bijna drie kwart van de Nederlanders op minstens één van de twee kerstdagen de keuken in en een kwart geeft zelfs aan op beide feestdagen te kokkerellen. En wie mogen van deze kookkunsten genieten? De meeste mensen geven aan dat zij het kerstdiner het liefst nuttigen in gezelschap van het gezin (68,6%) of hun naaste familie (58,1%). Een select gezelschap (16,2%) schuift bij voorkeur met dierbare vrienden aan tafel.

Geef gerust een compliment

Veel Nederlanders (58,7%) geven aan te hopen op een compliment voor hun kookkunsten tijdens kerst. Een hele kleine minderheid (9,8%) maakt dit niet zo veel uit. Ruim 40% kookt dan ook op zeker en maakt alleen gerechten die men al eens eerder heeft gemaakt. "Het gevleugelde spreekwoord "liefde gaat door de maag" is bij uitstek toepasbaar op het kerstdiner. Kerst is hét moment voor Nederlanders om met lekker kokkerrelen dierbaren te verwennen. Het draait om aandacht voor elkaar, samen genieten en daar nemen we dan ook de tijd voor. Terwijl de meeste Nederlanders de avondmaaltijd doorgaans in zo’n 20 minuten bereiden, staan we met kerst minimaal driekwartier in de keuken om een speciaal gerecht te koken", zegt Justijn Gombert, Business Executive Manager van Nestlé ’s MAGGI, "Dat veel Nederlanders hopen een compliment te ontvangen geeft  een mooie gelegenheid voor de gezinsleden om hen eens extra te bedanken voor álle maaltijden die deze gezinskoks dit jaar hebben bereid".

Familierecepten bron van inspiratie

Eén op de vijf Nederlanders (21,8%) haalt inspiratie voor het kerstdiner uit traditionele familierecepten. Ook supermarktmagazines (35,5%), recepten van internet (34,4%) en kookboeken (28,6%) worden graag geraadpleegd om het kerstmenu samen te stellen. Tijdens de kerstdagen kiest men voor speciale gerechten. Op het menu staan over het algemeen exclusieve vleesgerechten als wild en rollade. Vis-, pasta- en rijstgerechten zijn minder populair. Bijna drie kwart (72,6%) vindt het belangrijk dat het eten vers bereid is. Evenwel maakt ruim 40% bij de bereiding van het feestdiner deels gebruik van kruidenmixen, pakjes en zakjes.

Dag na kerst vooral kliekjes

Voor degene die geen keukenprins of –prinses is, zijn er prima alternatieven tijdens de kerst. Zo laat 48.,% anderen koken en gaat 27,2% uit eten. Ook is ouderwets gourmetten (46,6%) nog altijd bijzonder populair, en dat is niet zo gek want een ruime meerderheid (54,1%) geeft aan dit eigenlijk het allerleukst te vinden! Op de derde kerstdag lijkt Nederland de buik vol te hebben van het koken. Op deze dag eet ruim een derde kliekjes die over zijn van het kerstfeest.