Sort by
Sort by

Nestlé eerste voedingsmiddelenbedrijf dat samenwerkt met Fair Labor Association

Terug naar persberichten
Monday
Cacaoboer in Ivoorkust COCOA PLAN: bevorderen van duurzaamheid en betere arbeidsomstandigheden in de Nestlé cacao-keten.

Nestlé heeft besloten om samen te gaan werken met de Fair Labor Association (FLA) om te onderzoeken of er kinderen werkzaam zijn op cacaoplantages die aan de fabrieken leveren.

De FLA is een non-profit multi-stakeholder initiatief dat samenwerkt met grote bedrijven om de arbeidsomstandigheden binnen hun supply chain te verbeteren.

In januari zal de FLA onafhankelijke deskundigen naar de Ivoorkust sturen om daar de Nestlé cacao-keten te onderzoeken.

Daar waar zij bewijzen vinden van kinderarbeid zal de FLA de achterliggende oorzaken identificeren en Nestlé adviseren over duurzame en blijvende manieren om dit aan te pakken.

De rol van de FLA zal zijn het bieden van expertise om te zorgen dat de inspanningen die Nestlé onderneemt in het tegengaan van kinderarbeid, effectiever en transparanter zijn.


Eerste voedingsmiddelenbedrijf dat samenwerkt met FLA

Nestlé is het eerste voedingsmiddelenbedrijf dat in aanmerking komt voor een lidmaatschap bij de FLA.

De samenwerking tussen FLA en Nestlé op het gebied van cacao zal begin volgend jaar starten in Ivoorkust, ‘s werelds grootste exporteur van deze grondstof.

In de eerste fase zal de FLA een team van onafhankelijke deskundigen naar dit land sturen om de supply chain in kaart te brengen.

De resultaten van de beoordeling door FLA, die in het voorjaar van 2012 gepubliceerd worden, zullen Nestlé verder begeleiden in toekomstige werkzaamheden.

“Kinderarbeid hoort niet thuis in onze supply chain”, zegt Nestlé’s Executive Vice President of Operations José Lopez. “Wij kunnen dit probleem niet alleen oplossen, maar door samen te werken met partners als de FLA kunnen wij zorgen dat onze inspanningen om dit aan te pakken zich richten op de plek waar ze het hardste nodig zijn.”


Samenwerken met stakeholders om dit probleem aan te pakken

De FLA is een samenwerkingsverband van maatschappelijk verantwoorde bedrijven, maatschappelijke organisaties en deskundigen, die samenwerken om de naleving van internationale arbeidsnormen te bevorderen.

In de tweede fase zal Nestlé samenwerken met de FLA en andere belanghebbenden waaronder de regering van Ivoorkust, om eventuele problemen die zijn geïdentificeerd aan te pakken. De FLA zal het effect van deze inspanningen beoordelen en de vooruitgang die gemaakt wordt publiekelijk rapporteren.


Cacaoboeren in Ivoorkust BETERE WERKMETHODEN: Ouro Frédéric Kouadio, agronoom in het R&D Centrum in Abidjan (links) legt de voordelen uit van duurzaamheid en betere werkmethoden.

Arbeidsomstandigheden verbeteren

Auret van Heerden, Voorzitter van de FLA, verwelkomt de mogelijkheid om samen te werken met Nestlé op het gebied van arbeids- vraagstukken.

“Onze aanpak verschuift de nadruk op het audit- en politie gedeelte, naar het uitvinden van wat het probleem is”, zo legt hij uit. “Wij kunnen helpen aan het opbouwen van de capaciteit om om te gaan met de problemen die we vinden in Ivoorkust en dan meten of de corrigerende inspanningen werken.”


Verder bouwen op The Nestlé Cocoa Plan

Het werk met de FLA zal een aanvulling zijn op Nestlé’s streven naar het bevorderen van duurzaamheid en betere arbeidsomstandigheden binnen haar cacao-keten, zoals uiteengezet in The Nestlé Cocoa Plan.

The Nestlé Cocoa Plan is een tien-jarige, CHF 110 miljoen investering om hogere kwaliteit cacaoplantjes te verstrekken aan boeren en om de cacao-keten meer traceerbaar te maken. Het helpt boeren, hun families en de gemeenschappen waarbinnen zij leven.

In Ivoorkust werkt Nestlé samen met twee andere organisaties, UTZ en Fairtrade, om te zorgen dat de cacao die gebruikt wordt afkomstig is van verantwoorde, duurzame bronnen. Tot nu toe vallen 22 agrarische coöperaties in dit land onder The Nestlé Cocoa Plan. Ieder jaar worden hier meer aan toegevoegd.


Een lange en complexe supply chain

De cacao-keten is lang en complex. Dit maakt het moeilijk voor voedingsmiddelenbedrijven om exact vast te stellen waar hun cacao vandaan komt en onder welke voorwaarden deze geoogst wordt.

Certificering door organisaties als UTZ en Fairtrade betekent dat de boeren die voor de coöperatie werken, een opleiding hebben gevolgd die er op gericht is hen te weerhouden van het gebruik van kinderarbeid.

De coöperatie wordt gecontroleerd op naleving en één keer per jaar extern beoordeeld.

Hoewel de inspanningen binnen The Nestlé Cocoa Plan van toepassing zijn op Nestlé vestigingen in verschillende landen, zal het project met de FLA beginnen in Ivoorkust, waar het bedrijf het grootste deel van haar cacao afneemt.

Er bestaan meer dan 800.000 cacaoplantages in het land. Bijna allemaal kleine bedrijven, voornamelijk in beheer van en geleid door families.

“In het verleden waren wij niet in staat om een geloofwaardige partner te vinden die de capaciteit had om ons te helpen met een dergelijk project”, zegt José Lopez. “Nu hebben we een organisatie gevonden die ons kan helpen in onze bijdrage aan de aanpak van kinderarbeid.”


Gerelateerde informatie:

The Nestlé Cocoa Plan
Duurzame cacao: Ivoorkust
Nestlé lanceert The Nestlé Cocoa Plan