Sort by
Sort by

Nestlé committeert zich aan drie gedurfde 2030-ambities

Terug naar persberichten
Amstelveen
 

 

Nestlé maakt vandaag haar drie nieuwe 2030 ambities bekend. Voor individu en gezin richt zij zich op het mogelijk maken van gezonder en gelukkiger leven door onder meer 50 miljoen kinderen te helpen een gezonder leven te leiden. Zij streeft ernaar bloeiende, veerkrachtige gemeenschappen te ontwikkelen door 30 miljoen broodwinningen te helpen verbeteren in direct aan haar bedrijfsactiviteiten verbonden gemeenschappen. En wereldwijd neemt Nestlé de verantwoordelijkheid bronnen te behouden voor toekomstige generaties door te streven naar nul milieu-impact van haar activiteiten in 2030.

Creating Shared Value

In het vandaag verschenen rapport ‘Nestlé in society: ‘Creating Shared Value and meeting our commitments 2016’ presenteert Nestlé 42 commitments en bijbehorende doelstellingen die stuk voor stuk bijdragen aan deze drie overkoepelende lange termijn ambities. Daarnaast legt het rapport gedetailleerd uit welke resultaten zijn geboekt op de voor 2016 geformuleerde doelstellingen op het gebied van voeding, water, milieu en maatschappij. Voormalig CEO Paul Bulcke licht toe: “Dagelijks raakt Nestlé de levens van miljarden mensen over de hele wereld; van onze medewerkers tot en met de boeren die onze ingrediënten verbouwen en de gezinnen die van onze producten genieten, tot en met de gemeenschappen waarin we leven en werken, als wel de natuurlijke omgeving waarop we allemaal vertrouwen. Geleid door onze waarden, geworteld in respect, werken we met partners om gedeelde waarde te creëren. Hiermee dragen we bij aan de maatschappij terwijl we het lange termijn succes van onze organisatie verzekeren.”

Individu en gezin

Nestlé verstrekte in de afgelopen 10 jaar wereldwijd 207 miljard porties met microvoedingstoffen-verrijkte producten aan individuen en gezinnen in ontwikkelingslanden. Ze helpt hiermee het risico van ondervoeding te verlagen; een veel voorkomend gezondheidsprobleem in landen met midden en lage inkomens.

Bovendien werkt Nestlé hard aan de transformatie van haar productportfolio door de zgn. 'Kitchen Cupboard' aanpak die zich richt op het gebruik van vertrouwde en herkenbare natuurlijke ingrediënten, zoals groenten, specerijen en kruiden. Met de 'Kitchen Cupboard' aanpak belooft Nestlé ook simpelere ingrediëntenlijsten, meer groenten en volkoren en minder zout en suiker. Zo is eind 2016 het natriumgehalte van Nestlé producten al met 10,5% verlaagd; een totale zoutverlaging van 2700 ton. In de komende vier jaar wil Nestlé het natriumgehalte in haar producten met nog eens 10% verlagen. Nestlé versnelt bovendien de verwijdering van kunstmatige toevoegingen, smaken en kleuren. Zo zijn uiterlijk 2020 alle kunstmatige kleurstoffen uit haar producten verwijderd.

Gemeenschap

Het Nescafé Plan en het Nestlé Cocoa Plan hebben beide diverse projecten gelanceerd om vier miljoen cacao- en koffieboeren te ondersteunen en te trainen, alsook 2 miljoen vrouwen te helpen vaardigheden te ontwikkelen om te kunnen voorzien in levensonderhoud. Zo kocht Nestlé in 2016 140.993 ton cacao in via het Nestlé Cocoa Plan en voltooide ze de uitrol van het Child Labour Monitoring & Remediation System om kinderarbeid te identificeren en aan te pakken in alle Nestlé Cocoa Plan coöperaties in Ivoorkust. In 2019 belooft Nestlé 12 miljoen ziekteresistente cacaoplanten te hebben geleverd om de boeren te helpen oude of zieke bomen te vervangen.

Nestlé zet zich bovendien in voor de toekomstige arbeidsgeneratie. Zij biedt via haar Nestlé Global Youth Initiative 50.000 stages en traineeships en jaarlijks 25.000 tot 30.000 werkmogelijkheden voor mensen onder de 30 jaar in Noord Afrika, het Midden-Oosten en Europa. In Nederland heeft Nestlé zich hier afgelopen drie jaar ook al sterk voor gemaakt met Nestlé Needs YOUth, een programma waarmee zij 300 banen en stages beloofde. Tot nu toe zijn in Nederland ruim 340 banen en bijna 200 stageplaatsen en traineeships voor jongeren gerealiseerd. Onlangs is ook de Alliance for YOUth aangekondigd, een samenwerking van negen in Nederland gevestigde multinationals, waaronder Nestlé, die de komende drie jaar samen 7.500 werk- en stagemogelijkheden voor jongeren aanbieden.

Planeet

Nestlé werkt toe naar een ‘zero waste’-status van haar fabrieken in 2030. Dat betekent dat Nestlé-fabrieken alle activiteiten milieuneutraal uitvoeren. In 2016 bereikten wereldwijd al 182 Nestlé-fabrieken (39%) deze status en alle 150 Europese fabrieken moeten deze status in 2020 hebben bereikt. Sinds 2006 heeft de organisatie haar restafval met 77% teruggebracht (105.000 ton). Een andere belangrijke doelstelling voor 2020 is het begrijpelijk maken van houdbaarheidslabels om voedselverspilling op consumptieniveau te verminderen. Het optimaliseren van verpakkingen is een continue proces. Op dit moment is 34,9% van de verpakkingsmaterialen van de Nestlé producten gemaakt van 100% duurzame en hernieuwbare bronnen. Afgelopen week nog kondigden Nestlé, Danone en Origin Materials (een start-up uit California) aan dat zij samen een PET-fles hebben ontwikkeld van ‘bio-based’ materiaal: 100% duurzaam en hernieuwbaar.

Resultaten als deze hielpen Nestlé in 2016 aan haar industrie leidende positie in de 2016 Dow Jones Sustainability Index waar zij een score van 100 behaalde in de ‘milieu en klimaatverandering’ dimensie. Kijkend naar de toekomst blijft 'Creating Shared Value' de fundamentele basis van de organisatie om op lange termijn positieve impact te leveren voor aandeelhouders én voor de samenleving. Voor meer informatie over Creating Shared Value, onze ambities en commitments kunt u hier het volledige rapport downloaden.

Voor meer beeldmateriaal kunt u hier terecht: Flickr.