Sort by
Sort by

Nestlé kondigt haar steun aan voor de Nutri-Score in continentaal Europa

De Nutri-Score zal tegen eind 2019 zichtbaar zijn op Nestlé producten in landen die het etiketteringssysteem op de voorkant van de verpakking al ondersteunen
Terug naar persberichten
Amstelveen

Nestlé heeft vandaag haar steun aangekondigd voor de Nutri-Score als het uitverkozen etiketteringssysteem voor voedingsproducten en dranken in continentaal Europa. De Nutri-Score is een vrijwillig systeem op de voorkant van de verpakking dat voedingsproducten en dranken classificeert volgens het voedingsprofiel. Het is een kleurgecodeerd systeem met een schaal van A (gezondere keuzes) tot E (minder gezonde keuzes). Deze stap weerspiegelt de ambitie van Nestlé om gezondere en beter bewustere consumentenkeuzes aan te moedigen, ter ondersteuning van de Europese en lokale volksgezondheidsagenda’s.

In maart 2017 heeft Nestlé haar volle steun toegezegd voor de ontwikkeling van een algemeen Europees etiketteringssysteem met kleurcodes op de voorkant van de verpakkingen. Het bedrijf heeft samengewerkt met de industrie, publieke instanties en andere partners om verschillende opties te onderzoeken. Volksgezondheidsorganisaties in Frankrijk, België en Zwitserland hebben vervolgens het gebruik van Nutri-Score aanbevolen. Een aantal andere landen heeft aangegeven dat ze van plan zijn te volgen. Nestlé is van mening dat het tijd is om snel en resoluut te handelen om een breder momentum te ontwikkelen ten behoeve van de Nutri-Score door continentaal Europa.

Marco Settembri, CEO van Nestlé voor Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zegt: “Onze steun voor de Nutri-Score weerspiegelt onze commitment voor goede voeding en bewuste keuzes. Het is ook een kwestie van transparantie. Europeanen willen steeds meer weten wat er in de voeding en de dranken zit die ze consumeren. We willen hen zo snel mogelijk eenvoudig te begrijpen voedingsinformatie aanbieden. Wetenschappelijk bewijs  en toenemende steun van consumenten laten zien dat de Nutri-Score een oplossing is die werkt in continentaal Europa.”

Nestlé wil de Nutri-Score op grote schaal uitrollen, te beginnen in landen die het systeem al ondersteunen. Constructieve betrokkenheid wordt voortgezet in andere Europese landen om het best mogelijke resultaat voor alle Europeanen te verzekeren. Nestlé zal later in 2019 een update geven over de implementatie van het systeem.

Naast het verstrekken van transparante voedingsinformatie, heeft Nestlé ook beloofd de voedingswaarde van haar voeding en dranken te verbeteren. Ze heeft verschillende commitments voor het herformuleren van producten, zoals het verder verminderen van suikers met 5%, natrium met 10% en verzadigde vetten met 10% in haar producten tegen 2020. Als onderdeel van het “Nestlé for Healthier Kids” initiatief, heeft het bedrijf zich ook gecommitteerd aan het lanceren van voedzame producten voor kinderen en gezinnen. Dit omvat het bieden van een groter assortiment biologische en natuurlijke opties en het vergroten van het gebruik van groenten, plantaardige eiwitten en volkoren graan als ingrediënten.

Marco Settembri zegt: “We zijn nu al bijna 20 jaar bezig met het verbeteren van de voedingssamenstelling van onze producten. We verminderen suikers, natrium en verzadigde vetten en creëren meer voedzame opties. In 2018 hebben we 750 gezondere producten gelanceerd voor kinderen en gezinnen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. We willen het voor gezinnen makkelijker maken om voor gezondere opties te kiezen.”

1 Verschillende consumentenstudies tonen aan dat de Nutri-Score makkelijk leesbaar, interpreteerbaar en alomvattend is. Het is een makkelijke gids voor consumenten om beslissingen te nemen en kan de voorkeuren van de consumenten doen verschuiven naar een betere voedingskwaliteit van de gekozen voedingsproducten (zie onderstaande verwijzingen).
Vereenvoudigde voedingsetikettering: Verslag van de stuurgroep voor de evaluatie in reële koopomstandigheden, 25 april 2017, https://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/20170425_rapport_etiquetage_nutritionnel.pdf  
Doelstelling: voedingsetikettering op de voorkant van de verpakking begrijpen. Een internationale vergelijkende experimentele studie in 12 landen, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213801/