Sort by
Sort by

Nestlé roept ontbossing versneld een halt toe door implementatie van 100% satellietwaarneming van haar wereldwijde palmolietoeleveringsketen

Terug naar persberichten
Amstelveen

Nestlé heeft vandaag haar versnelde plan aangekondigd om het No Deforestation-doel van 2020 te bereiken door het eerste wereldwijde voedingsmiddelenbedrijf te worden dat Starling, een op satellieten gebaseerde service, implementeert om 100% van haar mondiale palmolietoevoerketens te monitoren. Starling is ontwikkeld door Airbus en The Forest Trust (TFT) als een wereldwijd verificatiesysteem, dat aantoont dat er in de gehele toeleveringsketen geen ontbossing plaatsvindt.

Ontbossing is een ernstige en complexe kwestie en het aanpakken ervan vereist dat de hele industrie samenwerkt aan meer transparantie, inclusiviteit, directe betrokkenheid en capaciteitsopbouw in de gehele toeleveringsketen.

"Nestlé heeft zich altijd ingezet om de grondstoffen die we nodig hebben om onze producten te maken, op een verantwoorde manier in te kopen. In 2010 hebben we een No Deforestation-toezegging gedaan waarin staat dat al onze producten wereldwijd niet zullen worden geassocieerd met ontbossing in 2020”, aldus Magdi Batato, Executive Vice President, Head of Operations, Nestlé S.A.

Tegen 2017 was 63% van de wereldwijde supply chain van Nestlé vrij van ontbossing.

"Om deze reis te versnellen, werken we sinds medio 2016 samen met Airbus en TFT aan een pilot project boven het Perak-landschap in Maleisië. Starling satellietmonitoring is een gamechanger om transparantie te bereiken in onze supply chain en we zijn verheugd dat we deze samenwerking aan het eind van het jaar uitbreiden tot 100% van de wereldwijde palmolietoevoerketens van Nestlé. We zullen dit programma ook uitbreiden om onze pulp- en papiertoeleveringsketens volgend jaar en soja in een later stadium te dekken”, voegt Batato toe.

Starling maakt gebruik van hypermoderne technologie die radarbeelden met hoge resolutie en optische satellietbeelden combineert om het hele jaar door te zorgen voor onbevooroordeelde monitoring van landbedekkingsveranderingen en verstoringen van bosbedekking. De combinatie van gegevens die worden verzameld en de analyses stelt bedrijven in staat risico's te beheren en veldinterventiestrategieën uit te voeren om veranderingen aan te jagen.

"Starling is een volledig digitale service die machine learning en cloud-technologieën van de allerbeste kwaliteit biedt om zeer nauwkeurige en bijna realtime informatie over de verandering van bosbedekking te bieden. Terabytes aan satellietbeelden worden omgezet in bruikbare informatie, om onze klanten een betrouwbare service te bieden om hun toeleveringsketens te controleren en om potentiële ontbossingsactiviteiten vroegtijdig te identificeren”, zegtFrançois Lombard, Head of Intelligence Business bij Airbus Defense and Space.

Starling maakt gebruik van Airbus's SPOT 6- en SPOT 7-satellieten met hoge resolutie en sensoren van derden, die zijn ontworpen voor grote geografische gebieden. Met scherpe nauwkeurigheid en gedetailleerde resolutie, maken de referentiekaarten van Starling onderscheid tussen productiebossen met palmplantages, beschermde bossen en andere gebieden.

Bastien Sachet, CEO van TFT: "We verwelkomen de inzet van Nestlé om Starling te gebruiken om 100% van zijn palmolietoeleveringsketen te monitoren. Toen we onze No Deforestation-reis met Nestlé in 2010 startten, waren er geen tools om hun leveranciers effectief op deze manier te controleren en moest er naar een oplossing worden gezocht. Nu zijn we blij te zeggen dat er een kant-en-klaar hulpmiddel is om bedrijven te helpen ontbossing uit hun toeleveringsketens te halen. We zien deze mijlpaal als de volgende stap in onze reis met Nestlé."

Eerder dit jaar committeerde Nestlé zich om in 2023 100% RSPO-gecertificeerde duurzame palmolie in te kopen. Tegen december 2018 zal 100% van de al dan niet gecertificeerde palmolieketen van Nestlé worden gecontroleerd op ontbossing met behulp van satellietbeelden. In een poging om de transparantie verder te vergroten, heeft Nestlé de namen beschikbaar gesteld van de directe leveranciers en fabrieken waar ze palmolie van koopt. Dit dekt jaarlijks 91% van het totale volume aan Nestlé-bronnen voor palmolie.

"Onze 'eyes in the sky' zullen onze palmolietoevoerketen 24/7 bewaken, ongeacht hun certificeringsstatus. Dit zal ons in staat stellen publiekelijk te onthullen wat we vinden, waar we ervoor kiezen om niet-conforme leveranciers te schorsen en waar we ervoor kiezen om de situatie samen aan te gaan en te verbeteren. Dit zal gepaard gaan met een verzoek aan leveranciers om hun toezeggingen te delen en binnen de waardeketen met onze partners te werken aan verbetering op basis van onbetwistbare bewijzen. Deze informatie wordt samen met onze voortgangsrapporten gedeeld met onze stakeholders, waaronder consumenten, beleggers en retailers. Ze zullen beschikbaar worden gesteld op ons Transparency Dashboard dat op 1 maart 2019 op onze website zal verschijnen", aldus Benjamin Ware, Global Head of Responsible Sourcing, Nestlé S.A.