Sort by
Sort by

Een duurzame benadering van koffiecapsules

coffee packaging

Nestlé loopt al meer dan 30 jaar voorop als het gaat over het aanbieden van koffie in portieverpakkingen: koffie verpakt per portie in capsules die de kwaliteit en versheid garanderen. Deze capsules kunnen worden gebruikt om elk kopje koffie perfect te bereiden. 

We doen er alles aan om onze koffiecapsules na gebruik een tweede leven te geven. Dit vereist een reeks oplossingen, waaronder het circulair maken van onze verpakkingen, het testen en opschalen van nieuwe materialen en technologieën, evenals het investeren in een goed functionerende sorteer- en recyclinginfrastructuur. 

Beoordeling van de milieu-impact van koffiecapsules

De koffiecapsule speelt een belangrijke rol bij het zorgen dat een zeer nauwkeurige hoeveelheid koffie wordt gebruikt om een kopje koffie te zetten. Dit stelt ons in staat om kostbare hulpbronnen op een efficiënte manier te gebruiken en helpt de ecologische voetafdruk te minimaliseren waarbij de consument een consistente en hoogwaardige koffie-ervaring behoudt, keer op keer.  

Hoe weten we dat? We analyseren de milieu-impact van ons aanbod van koffie capsules. In peer-reviewed levenscyclusbeoordelingen (LCA) uitgevoerd door Quantis, werd geconcludeerd dat een koffie gezet met een Nespresso capsulesysteem, met behulp van een aluminium of composteerbare, op papier gebaseerde capsule, een vergelijkbare koolstofvoetafdruk heeft als andere zetmethoden zoals druppelfilter en moka-koffiesystemen. Het bleek ook dat een volledig automaatsysteem een 30% hogere ecologische voetafdruk had dan de andere systemen. 

Packaging-capsule
Packaging-Neo
Verpakkingen circulair maken en minder nieuw materiaal gebruiken

We hebben manieren gevonden om plastic en aluminium te kopen voor onze koffiecapsules en machines die de behoefte aan nieuwe materialen helpen verminderen. Wij geloven dat technologie alleen maar zal blijven evolueren en we zullen onze benaderingen van het gebruik van bestaand materiaal blijven ontwikkelen. 

In 2020 kondigde Nespresso de lancering aan van de eerste koffiecapsules gemaakt van 80% gerecycled aluminium. Dit maakt deel uit van de continue stappen die het bedrijf zet naar circulariteit, waarbij verder gekeken wordt om afval te minimaliseren en hergebruik van productmaterialen te maximaliseren. 

Nescafé Dolce Gusto verbetert voortdurend het ontwerp van zijn verpakkingen om minder nieuw plastic te gebruiken waar mogelijk, met als doel het gebruik van nieuw plastic tegen 2025 met één derde te verminderen. 

In maart 2023 heeft Nescafé Dolce Gusto de hoeveelheid polypropyleen in alle capsules met 13% verminderd, wat resulteert in een besparing van ongeveer 8200 ton plastic sinds 2018. 

Recycling
Nespresso
Investeren in een goed functionerende sorteer- en recyclinginfrastructuur

Zowel recycling- als composteringsstromen spelen een belangrijke rol in het bereiken van een circulaire economie. Het creëren van geschaalde en effectieve infrastructuur kost tijd, investeringen, expertise, innovatie en vooral samenwerking.

Sinds 2014 heeft Nestlé wereldwijd meer dan 300 miljoen CHF geïnvesteerd in recyclinginfrastructuur voor zijn capsules. Op deze manier kan Nestlé materiaal hergebruiken, dat anders zou zijn verspild of verloren zou zijn gegaan. Hoewel er meer vooruitgang in het verschiet ligt, blijven de recyclingpercentages stijgen en blijft effectieve recycling een fundamenteel onderdeel van de oplossing om verpakkingsafval aan te pakken.

Recyclen
Trees
Testen van nieuwe materialen op schaal en het maken van een positieve impact in de toekomst

We werken niet alleen aan het ontwikkelen, versterken en herontwerpen van bestaande verpakkingsoplossingen, we investeren ook in nieuwe. Het opschalen van nieuwe oplossingen kost tijd, dus maken wij gebruik van de test and learn aanpak. Testen en leren om een weloverwogen beslissingen te nemen over de oplossingen waarvan wij denken dat ze de grootste positieve impact hebben.  

Een van de beste manieren om vooruitgang te boeken in de richting van circulariteit en duurzaamheid is door middel van aanvullende oplossingen die consumenten de keuze bieden gebruik te maken van het systeem dat voor hen het handigst en toegankelijkst is. Zowel composteren als recyclen kunnen effectieve oplossingen zijn. 

In 2022 kondigden we twee innovaties aan in op papier gebaseerde, composteerbare capsules, beide gecertificeerd voor thuis- als industriële compostering door TÜV Austria: 

  • Nescafe Dolce Gusto's Neo – Neo is Nescafé's volgende generatie koffiemachines en pads. De peulen zijn op papierbasis, thuis composteerbaar en gebruiken 70% minder verpakking (in gewicht) dan de huidige capsules. Bekijk de presentatie van Nescafé Dolce Gusto Neo.
  • Nespresso-papiergebaseerde thuiscomposteerbare capsules – Deze baanbrekende op papier gebaseerde thuis composteerbare capsules bieden een andere manier om te genieten van duurzaam geproduceerde koffie van hoge kwaliteit. Dit nieuwe assortiment, voor degenen die liever composteren, zal naast de al bestaande Nespresso-capsules verkocht worden. De nieuwe capsules zijn in het voorjaar van 2023 in Frankrijk en Zwitserland getest. Ontdek meer over de ontwikkeling van een nieuwe serie thuiscomposteerbare capsules door Nespresso.
Packaging
Nespresso unveils

Bijdragen aan onze Net Zero Roadmap voor 2050

Onze aanpak om onze koffieverpakkingen te verduurzamen is een belangrijk onderdeel van Nestlé's duurzaamheidsstrategie voor verpakkingen met vijf pijlers, die bijdragen aan ons overkoepelende doel om tegen 2050 netto nul emissies te bereiken. 

Als het gaat om onze capsules, betekent de laatste druppel niet het laatste gebruik!

Van het vergroten van de circulariteit van verpakkingsmaterialen en koffiemachines tot het testen en opschalen van nieuwe innovaties. Van het investeren in een goed functionerende sorteer- en recyclinginfrastructuur tot het verminderen van de behoefte aan nieuwe materialen voor onze koffiecapsules. Deze oplossingen maken allemaal deel uit van onze aanpak om onze koffieverpakkingen duurzamer te maken en geven we een tweede leven aan onze capsules. 

Lees meer over de duurzaamheidsinspanningen van onze koffiecapsulemerken: