Sort by
Sort by

Cacao

Per jaar kopen we zo’n 414.000 ton cacao in. Dat doen we voornamelijk voor chocolade en snoepgoed, maar ook voor andere producten, zoals dranken. Onze leveringen zijn afkomstig van de belangrijkste cacao-verbouwende landen, waaronder Ivoorkust, Ghana, Brazilië, Ecuador, Venezuela, Mexico en Indonesië. We kopen zowel bonen als bewerkte cacao in.

Aanpak van kinderarbeid

In December 2019 kondigden we een significante vooruitgang aan in onze inspanningen om kinderarbeid aan te pakken in de cacaogemeenschappen in West-Afrika. Het 'Tackling Child Labor' rapport laat zien dat het mogelijk is om op grote schaal een positieve impact te hebben. Het bieden van educatie – voor zowel kinderen als volwassenen - en het verbeteren van levensonderhoud blijven cruciaal bij het voorkomen en stoppen van kinderarbeid.

Uitdagingen en oplossingen in de toeleveringsketen van cacao

De meeste cacaoboeren hebben een klein bedrijf met een lage productiviteit en een laag inkomen. Ze leven in arme gemeenschappen met uitgeputte grond en oudere, minder productieve bomen.

Sommige cacaoboeren vallen hierdoor vaak terug op de inzet van hun kinderen. Die worden ingezet voor taken die schadelijk kunnen zijn voor hun fysieke of mentale ontwikkeling. Daarom wordt dit geclassificeerd als kinderarbeid. Een bijkomend probleem is dat vrouwen in de cacaoproductie vaak worden onderbetaald voor hun werk en geen stem hebben in hun gemeenschap.

De missie van het Nesté Cocoa Plan

Het Nestlé Cocoa Plan heeft als doel om de levens van de boeren in onze toeleveringsketen van cacao te verbeteren.

Het plan steunt op drie hoofdpilaren

  • Betere landbouw: Door de ontwikkeling van betere landbouwtechnieken en het verjongen van plantages.
  • Beter leven: Vrouwen meer zeggenschap geven en kinderarbeid uitbannen.
  • Betere cacao: Certificering en het opbouwen van langetermijnrelaties in onze toeleveringsketen. We werken samen met partners om onze missie te bereiken. Daarnaast vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de vooruitgang die we boeken.

Journalistiek experiment: De Chocoproef

Met De Chocoproef, een gezamenlijk initiatief van Lars Gierveld, Jochem Pinxteren en Nestlé Nederland, steunen wij een journalistieke zoektocht naar wat Nestlé nu werkelijk doet om boeren te helpen een beter leven te leiden én kregen de journalisten de opdracht om te kijken naar hoe wij als Nestlé zijnde de cacaoboeren kunnen helpen hun inkomen te verbeteren. Dit is inmiddels uitgelopen op een bijzonder experiment: het in de markt zetten van een cacaoproduct door de twee journalisten zelf. Betaald door Nestlé, onder supervisie van de Raad van Journalistiek, werken de twee journalisten volledig onafhankelijk aan dit project.

Wil je een kijkje nemen in de samenwerking is verlopen? Bekijk dan zeker de website: https://chocoproef.nl/

Samenwerking en partners

In 2016 hebben we ons werk met CocoaAction van de World Cocoa Foundation voortgezet. Door samen te werken kunnen we een strategie ontwikkelen voor duurzame cacao in de hele branche. We ontwikkelden onze relatie met UTZ om het werk van deze organisatie uit te breiden van certificatie naar kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) in het veld. Daarnaast zijn we partner geworden van de Jacobs Foundation, een organisatie helpt om werkende kinderen te leren lezen en schrijven.

Het Nestlé Cocoa Plan bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft het plan zich sterk ontwikkeld. Deze ontwikkeling wordt voortgezet, onder meer in samenwerking met CocoaAction. Dit partnership helpt ons te focussen op impact en op de introductie van programma’s voor positieve ontwikkeling van gemeenschappen. We rapporteren de resultaten en impact van het Nestlé Cocoa Plan volgens de richtlijnen van CocoaAction. Deze rapportage zullen we verder ontwikkelen en verbeteren met behulp van data die de komende jaren in toenemende mate beschikbaar zijn.

Vrouwen een stem geven in Ivoorkust

In samenwerking met de Fair Labor Association hebben we in Ivoorkust vrouwenfora opgezet in twee gemeenschappen die cacao verbouwen: Yaokouakoukro en Zaranou. Met deze vrouwenfora willen we vrouwen een stem geven binnen hun gemeenschap en de mogelijkheid om klachten te laten afhandelen.

Vrouwen nemen deel aan besluiten

In een Social Impact Assessment in de gemeenschappen kwam naar voren dat vrouwen beperkt deelnemen in gemeenschapszaken. Hun economische status bepaalt of ze deel mogen nemen aan besluiten. De vrouwen voelden zich vaak meer op hun gemak om hun zorgen te uiten via informele kanalen dan in bestaande groepen.

Een veilige plek waar je zorgen deelt en advies vraagt

We hebben gewerkt met twee vrouwenbonden om vertrouwen en economische vaardigheden op te bouwen. Daarnaast hebben we vrouwen in 2016 getraind in het voeren van effectieve dialogen en andere methodes om zorgen te delen. De bestaande vrouwenbonden hebben afgevaardigden voor de fora verkozen. De fora bieden vrouwen ook een plek voor het vragen van advies als dat nodig is.

Training voor iedereen

Analfabetisme is groot in veel van de gemeenschappen. Daarom moeten het trainingsmateriaal en technieken zo worden ontworpen dat ze voor iedereen geschikt zijn. Dit heeft geleid tot een sterke focus op activiteiten waaraan iedereen kon deelnemen, zoals rollenspellen en simulaties. In totaal deden 108 vrouwen uit Zaranou en 67 vrouwen uit Yaokouakoukro mee.

Ons doel voor 2025
Alle cacao voor Nestlé chocolade inkopen via het Nestlé Cocoa Plan
Creating shared value report 2022