Sort by
Sort by

Gendergelijkheid

Ons doel: gendergelijkheid in ons personeelsbestand verbeteren en vrouwen in alle schakels van de waardeketen gelijke kansen geven

Gendergelijkheid video

 

We streven ernaar een cultuur op de werkplek te creëren waar gelijke kansen zijn voor iedereen, en waarin mensen met waardigheid en respect worden behandeld. Ons voornaamste doel blijft het bereiken van gendergelijkheid, zoals die is weergegeven in onze verplichting aan de Women’s Empowerment Principles van de Verenigde Naties.

Onze steun voor de empowerment van vrouwen

We erkennen dat gendergelijkheid, vrouwenrechten, onderwijs voor vrouwen en meisjes wereldwijd, en de vergroting van macht voor vrouwen beslissend zijn om gedeelde waarde te creëren (Creating Shared Value) voor ons bedrijf en voor de maatschappij. We geloven dat verschillende denkwijzen elkaar aanvullen en tot betere beslissingen leiden. Met andere woorden: gendergelijkheid is zakelijk gewoon logisch.

We geloven dat diversiteit in ons bedrijf en onze hele toeleveringsketen zeer waardevol is. We hebben bijzondere aandacht voor gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen. Wij zijn sinds 2013 een ondertekenaar van de Women’s Empowerment Principles van de Verenigde Naties. Deze principes omvatten zeven stappen die zijn ontworpen om bedrijven te helpen om gendergelijkheid en empowerment te ondersteunen op drie kerngebieden: werkomgeving, markt en gemeenschap.

Het verhogen van het gender bewustzijn in ons hele bedrijf

We hebben op Internationale Vrouwendag in maart 2019 ons Nestlé Gender Balance Acceleration Plan gelanceerd. Het plan heeft tot doel het aandeel van vrouwen in de top 200 van leidinggevende functies van de groep te verhogen van ongeveer 20% tot 30% in 2022. Vandaag de dag wordt 30.2% van de top 200 leidinggevende functies bekleed door een vrouw.

Empowerment van vrouwen in de landbouw

We erkennen dat vrouwen in ontwikkelingslanden te maken hebben met grote uitdagingen. Dat geldt onder meer voor toegang tot financiële bronnen, kennis en training. In lijn met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties hebben we een aantal initiatieven ontwikkeld die training en professionele ontwikkeling voor vrouwen in onze toeleveringsketen promoten.

We verplichten ons tot het vergroten van onze activiteiten en programma’s die zijn verbonden met het bedrijf. Zo ondersteunen we het Every Woman Every Child-initiatief van de VN, dat regeringen, bedrijven en organisaties aanmoedigt een grotere rol te spelen in het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van vrouwen en kinderen. Dat betekent voor ons bedrijf dat we onderzoeken hoe we meer kunnen doen om het leven van de vrouwen die in onze waardeketen werken te helpen verbeteren.

Hoe staat het ervoor met de empowerment van vrouwen in de toeleveringsketen van cacao?

We werken samen met onafhankelijke partners, zoals de Fair Labor Association en de World Cocoa Foundation, aan de empowerment van vrouwen in de toeleveringsketen van cacao in Ivoorkust. Sinds het begin van dit programma in 2013 is er grote vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de levens van Ivoriaanse vrouwen. In 2016 trad vrouwencoöperatiegroep Ouado toe tot het Nestlé Cocoa Plan. Deze coöperatie startte met de verkoop van voedselgewassen die de vrouwen hadden geteeld, en ging vervolgens verder met de verkoop van koffie en cacao. In 2017 werd er al een plantenkwekerij opgezet en hebben de vrouwen 45 ton cacao verkocht. Een steunpilaar van het Nestlé Cocoa Plan is Beter leven, met de focus op één gebied: de empowerment van vrouwen. We doen dit door vrouwen te steunen in hun traditionele rollen, terwijl we ze helpen vaardigheden te ontwikkelen via de teelt van hun gewassen.

We hebben alfabetiseringscursussen geïntroduceerd om vrouwen en kinderen deze levensbelangrijke vaardigheid te leren. Deze aanpak is onderdeel van Nestlé’s systeem om kinderarbeid te monitoren en uit te bannen. Dit moet hun leven binnen de gemeenschappen verbeteren en hen in staat stellen om een succesvol bedrijf te runnen.

Net als voorgaande jaren publiceren we onze belangrijkste KPI’s voor vrouwenbetrokkenheid. Door deze aantallen te meten, leren we door te doen en zijn we openhartig over de problemen.

  • Ivoorkust
  • Ghana
  • Indonesië
  • Ecuador

In 2017 werd er al een plantenkwekerij opgezet en hebben de vrouwen 45 ton cacao verkocht. Een steunpilaar van het Nestlé Cocoa Plan is Beter leven, met de focus op één gebied: de empowerment van vrouwen. We doen dit door vrouwen te steunen in hun traditionele rollen, terwijl we ze helpen vaardigheden te ontwikkelen via de teelt van hun gewassen. We hebben alfabetiseringscursussen geïntroduceerd om vrouwen en kinderen deze levensbelangrijke vaardigheid te leren. Deze aanpak is onderdeel van Nestlé’s systeem om kinderarbeid te monitoren en uit te bannen. Dit moet hun leven binnen de gemeenschappen verbeteren en hen in staat stellen om een succesvol bedrijf te runnen.

Meer informatie? 

CSV report 2022