Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Verantwoord inkopen

Ons doel: we kopen onze ruwe ingrediënten verantwoord in en zetten ons in om dierenwelzijn te bevorderen 

Consumenten en belanghebbenden willen steeds vaker weten wat er in hun voedsel zit, waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Daarom kopen we de ruwe grondstoffen volgens de regelgeving in onze Richtlijnen voor Verantwoord Inkopen. Op deze manier willen we helderheid geven over de herkomst van al onze toeleveringsketens. Daarom is verantwoord inkopen een essentieel onderdeel om een duurzame toekomst zeker te stellen voor zowel ons bedrijf als voor de boeren en producenten van wie we afhankelijk zijn voor onze ingrediënten.

Weten waar onze ruwe ingrediënten vandaan komen

Om ruwe grondstoffen te herleiden naar de plek van oorsprong en aantoonbaar verantwoorde aankopen te garanderen, hebben we de – voor onze producten – belangrijkste ingrediënten opgedeeld in 12 categorieën. Dit zijn de ruwe ingrediënten die we in de grootste hoeveelheden aanschaffen: granen, cacao, koffie, melkproducten, vis en zeevruchten, hazelnoten, vlees, gevogelte en eieren, palmolie, pulp en papier, soja, suiker, en vanille. Granen staan sinds 2016 op de lijst – als vervanger van karité – gebaseerd op de hoeveelheid die we aankopen en het belang voor ons productportfolio en voor onze consumenten.

Verantwoord inkopen betekent voor ons: de herkomst van het ingrediënt voldoet aan onze Richtlijnen voor Verantwoord Inkopen of gelijkwaardige standaarden zijn ingevoerd.  Alle ingrediënten die we inkopen, kunnen we herleiden naar hun plaats van herkomst, zoals een molen of fabriek, boerderij, plantage of visserijbedrijf. Bekijk onze video voor meer informatie over verantwoord inkopen door Nestlé:

Onze doelen tot 2020

In 2020: Voor de directe leveranciers moet 80% van het totale volume zijn ingekocht bij leveranciers die zijn onderzocht en voldoen aan de eisen voor Verantwoord Inkopen.

In 2020: 80% van het volume in onze prioriteitscategorieën moet herleidbaar zijn, 70% moet Verantwoord Ingekocht zijn.

Controle van directe leveranciers

Sinds 2010 controleren we onze directe leveranciers. Op deze manier kunnen we verifiëren hoe materialen of diensten worden gemaakt of geleverd. Daarbij stimuleren we onze leveranciers in hun continue vooruitgang, zodat ze volledig kunnen voldoen aan onze Supplier Code. Alle nieuwe leveranciers worden gescreend als ze een zakenrelatie met Nestlé aangaan. Elke verkoper ondertekent onze Supplier Code. Dit is een integraal onderdeel van ons verplichte goedkeuringsproces voor verkopers.

Hoe ziet dit proces eruit?

We vragen elke leverancier om het ethisch onderzoek zelf te regelen en daarbij gastheer te zijn. Hiermee willen we laten zien dat leveranciers de nationale en internationale wetten en standaarden en de minimum standaarden in onze Supplier Code aanhangen. De controles worden wereldwijd in alle categorieën (ruwe ingrediënten, verpakte producten en meer) uitgevoerd.

De controles worden uitgevoerd door goedgekeurde en onafhankelijke verificatiebedrijven. De meeste productiebedrijven maken gebruik van Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA) 4 Pillars-richtlijn. Bepaalde dienstverleners gebruiken de EcoVadis-methode. De onderzochte onderdelen zijn: best practices in arbeidsstandaarden, gezondheid en veiligheid, het milieu en bedrijfsethiek. Met ons onderzoeksprogramma begeleiden we onze directe leveranciers richting volledige naleving van de Nestlé Supplier Code. Om dat te bereiken, identificeren we de gebieden waarop deze naleving nog niet is bereikt.

Meer informatie? 

Lees hier alles over onze norm voor verantwoord inkopen.

Lees verder in ons rapport Creating Shared Value.