Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Regeneratieve landbouw

Landskap

 

Onze Net Zero Roadmap laat zien dat bijna twee derde van onze broeikasgasemissies vanuit de landbouw komt. Dit aanpakken is essentieel voor het behalen van onze doelstellingen.

We ondersteunen boeren en voedselproducenten om deel uit te maken van deze transformatie door regeneratieve landbouwpraktijken op grotere schaal toe te passen, met als doel de gezondheid van de bodem te verbeteren, koolstof vast te leggen, voedselzekerheid te ondersteunen, watervoorraden te herstellen en biodiversiteit mogelijk te maken.

Richting meer regeneratieve landbouwpraktijken op boerderijen

Titel
Belangrijkste ingrediënten verkregen van boeren die regeneratieve landbouwpraktijken adopteren

Subtitle
Percentage
Bottom Text

NOTE: De volgende ingrediënten vallen onder de teller: zuivel (verse melk en zuivel varianten), koffie (exclusief gemengde groene koffie en blue bottle koffie), cacao, ontbijtgranen en granen, soja en groenten. De noemer omvat alle grondstoffen in het toepassingsgebied: koffie, cacao, zuivel, suiker, granen en graanproducten, vlees, gevogelte en eieren, palmolie, soja, groenten, vis en zeevruchten.

20 %
50 %

 

Wat is regeneratieve landbouw?

Regeneratieve landbouw is een alomvattende aanpak van landbouw die de drie belangrijkste hulpbronnen in de landbouw – biodiversiteit, water en bodem – actief ondersteunt en die ten goede kan komen aan gemeenschappen als onderdeel van een eerlijke transitie.

Het Nestlé-model brengt regeneratieve landbouw tot leven via vijf pilaren: biodiversiteit, waterveiligheid en- kwaliteit; bodemgezondheid; verschillende teeltsystemen en vee-integratie; collectief en landschapsacties.

De voornaamste pilaren van regeneratieve landbouw

  • Biodiversiteit, collectieve & landschap acties
    Wij streven ernaar om biodiversiteit boven en onder de grond te beschermen en te vergroten. Plantenleven kan worden verbeterd door meer gediversifieerde gewassen, tussen de oogsten door intercropping of het planten van dekkende gewassen, terwijl het bevorderen van overvloedige microben, schimmels en dieren - inclusief ongewervelden, insecten en vogels - kan bijdragen aan verbeterde voedingsstoffencycli, bestuiving, vruchtbaarheid en productiviteit van de bodem.

    Ecosystemen die in dit soort natuurlijk evenwicht bestaan, kunnen ook het levensonderhoud van boeren verbeteren en hun veerkracht tegen klimaatverandering vergroten. Op de boerderijen en landschappen waar wij onze producten vandaan halen, ondersteunt Nestlé boeren door schaduw- en fruitbomen te planten die bescherming bieden voor gewassen.
    Biologisk mangfold kollektive tiltak og landskapstiltak
  • Waterveiligheid en kwaliteit
    Het beschermen van de kwaliteit van natuurlijke wateren en het verbeteren van het beheer van schaarse waterbronnen is essentieel voor regeneratie. Wij erkennen de noodzaak om ons steentje bij te dragen aan het beschermen van waterbronnen: bij Nestlé Waters, ons gebotteld-waterbedrijf; in onze landbouwtoeleveringsketen en productieactiviteiten; en in de gemeenschappen waar Nestlé impact heeft.

    Een meer strategische benadering van irrigatie - van sproeien tot druppel- en ondergrondse irrigatie - minimaliseert waterverdamping in vergelijking met oppervlakte-irrigatie. Digitale technologie helpt boeren ondernemingen ook te begrijpen wanneer land water nodig heeft, wat overmatig gebruik kan voorkomen.

    Wij streven er ook naar om het gebruik van chemische landbouwproductiemiddelen te verminderen en organische bemesting en biologische plaagbestrijding te optimaliseren om afspoeling te verminderen.
    Vannets sikkerhet og kvalitet
  • Bodemgezondheid
    Om het voedsel te verbouwen dat wij en onze huisdieren eten, hebben wij vruchtbare grond en een gezonde bodem nodig. Deze essentiële hulpbron is aangetast door decennia van veranderend grondgebruik, zoals verstedelijking en ontbossing. De bodem heeft ook geleden onder overmatig gebruik van herbiciden en pesticiden en door monocultuurpraktijken.

    Wij helpen bij het opschalen van landbouwpraktijken die de gezondheid van de bodem beschermen en de organische stof in de bodem verhogen door middel van regeneratieve landbouwinitiatieven via ons Farmer Connect-programma, dat nauw samenwerkt met meer dan 500.000 boeren en 150.000 leveranciers, evenals lokale gemeenschappen.

    De initiatieven omvatten vruchtwisseling, mulchen, organische meststoffen en het minimaliseren van grondbewerking. Organisch 'rijke' bodems zijn productiever, beschermen het land tegen bodemerosie, houden meer water vast en kunnen mogelijk aanzienlijke hoeveelheden koolstof opslaan.
    Jordhelse
  • Diverse teeltsystemen & vee-integratie
    Wij streven ernaar om veeteelt te integreren en begrazing in landbouwsystemen te optimaliseren wanneer dit haalbaar en relevant is.

    Ons werk omvat het gebruik van silvopasture - waarbij bomen worden geïntroduceerd in gebieden die worden gebruikt voor veeteelt - naast gemengde landbouw van vee en gewassen, de teelt van dekkende gewassen om de bodem te beschermen en verbeterd mestbeheer.

    Verwachte voordelen zijn onder andere bescherming (voor planten- en dierenleven) tegen zon en wind, organische bemesting, verbeterd waterbeheer en leefgebieden die bevorderlijk zijn voor andere soorten zoals insecten en vogels. Deze benaderingen kunnen ook zorgen voor extra bronnen van inkomsten voor boerderijen.
    Ulike system og integrering av husdyr
  • Collectieve & landschap acties
    Regeneratieve landbouwpraktijken kijken verder dan de individuele boeren ondernemingen en hele landschappen om bedreigde natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het reguleren van het gebruik van gemeenschappelijk land, regionale herbebossingsprojecten, bescherming van gedeelde waterbronnen en de creatie van groene 'corridors' gericht op het bevorderen van biodiversiteit.

    De voordelen zijn niet alleen voelbaar voor boeren, maar voor hele gemeenschappen in termen van welzijn, winstgevendheid en verminderde uitstoot.
    Kollektive og landskapstiltak

Een eerlijke transitie

Regeneratieve landbouw zet mensen centraal en ondersteunt oplossingen die geschikt zijn voor hun regio's en gewassen. Wij streven ernaar om mensen in onze toeleveringsketen te activeren om zichzelf en hun families te ondersteunen. Samen met respect en promotie van mensenrechten streven wij ernaar om een eerlijke transitie naar regeneratieve landbouw voedselsystemen te behalen. Tegen 2025 heeft Nestlé 1.2 miljard CHF (Zwitserse Franken) geïnvesteerd om de inzet van regeneratieve landbouwpraktijken in onze gehele toeleveringsketen aan te wakkeren.

In Indonesië en Mexico bevordert ons financiële ondersteuningsplan voor koffieboeren de overgang naar regeneratieve landbouw door hogere inkomsten, hiermee helpen zij ongeveer 1000 kleinschalige boerderijen in beide landen.

In Ivoorkust stelt ons Income Accelerator Program verschillende boerenfamilies in staat hun inkomens te verhogen, kinderen naar school te laten gaan en het lokale milieu te verbeteren. Door samen met kleine boeren vaardigheden en kennis op te bouwen, gebruiken ze technieken om de kwaliteit van de lokale bodem te verbeteren en ontwikkelen ze nieuwe inkomstenbronnen door een grotere verscheidenheid aan gewassen te verbouwen.

In Indonesië testen wij een weersverzekeringsprogramma voor meer dan 800 kleinschalige koffieboeren die koffie leveren aan het Nescafé merk. Het verzekeringsprogramma, in samenwerking met Blue Marble, een specialist in klimaatverzekeringen, biedt financiële bescherming om boeren te helpen omgaan met onvoorspelbare weerspatronen zoals regenval en ernstige droogte.

Successen ondersteunen

Ons Agriculture Framework, dat is gebaseerd op agro-ecologische principes en praktijken, is een holistisch model dat een gezonde, organisch rijke bodem beschouwt als essentieel voor het beschermen en herstellen van land.

Onze strategie begint met tests op boerderijen om nieuwe technologieën en natuur-gebaseerde oplossingen te valideren. Naarmate de tests succesvol blijken, breiden we uit naar referentieboerderijen van 'agripreneurs' of ondernemende boeren, in verschillende landen en regio's, omdat bodems en klimaatcondities verschillen. We moedigen ook aan dat de industrie zich afstemt op gemeenschappelijke kaders en meetmethoden voor regeneratieve landbouw.

Een geharmoniseerde aanpak

In 2023 sloot Nestlé zich aan bij industrieleiders, boerenverenigingen en gemeenschappen om een nieuwe geharmoniseerde en op uitkomst gebaseerde aanpak tot regeneratieve landbouw te ontdekken.

Regenerating Together, samengeroepen door het Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform, hanteert een alomvattende aanpak voor landbouw, geïnspireerd door agro-ecologische principes. Het ondersteunt de drie landbouwbronnen – bodem, water en biodiversiteit – en richt zicht op het ondersteunen van boerengemeenschappen.

Regeneratieve landbouw in actie

Samenwerken om regeneratieve landbouwtechnieken te ontwikkelen

Nestlé Frankrijk werkt samen met verschillende stakeholders om kerningrediënten te verkrijgen van boerderijen die overgaan op regeneratieve landbouw. Dit samenwerkingsverband bevat o.a. Earthworm Foundation, Kermap, Inrae en Agro-transfer en helpt met het ontwikkelen van regeneratieve technieken zoals; bedekkingsgewassen, gewassenrotatie en verminderde bodembewerking. Het project is gericht op het verhogen van de organische stof in de bodem, waardoor de vruchtbaarheid en de opbrengst toenemen.

Boeren staan achter zuivelovergang

Het Nature por NINHO ® certificeringsprogramma in Brazilië beloont boeren voor het toepassen van regeneratieve landbouwpraktijken. Meer dan 100 boeren die de status van “expert” hebben bereikt, melden verbeteringen in de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit, en een positieve impact op waterbronnen.

Nestlé's leveranciers van verse melk in het Verenigd Koninkrijk volgen sinds december 2021 een regeneratief plan, met maatregelen die onder andere gericht zijn op biodiversiteit en bodem- en diergezondheid. Hun inspanningen tot nu toe hebben geleid tot een daling van 19% in de gemiddelde broeikasgasemissies van boerderijen in de eerste twee jaar.

Boerderijen koel houden

Samen met onze partners Krakow University of Agriculture, Growers Association, Agrosimex en Syngenta hebben we Poolse boeren ondersteund bij het herstellen van de bodemgezondheid en het kwantificeren van het koolstofvastleggingspotentieel van hun boerderijen in het kader van de nieuwe Green Deal van de EU - een baanbrekend plan om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken.

Het project bestaat uit het planten van bedekkingsgewassen op 220 hectaren van boerderijgrond en de introductie van humuszuren op een extra 180 hectaren. Daarna monitoren wij de data over bodemgezondheid door te kijken naar organische materie, ongedierte en het weer om toekomstige beslissingen en inpunten te bepalen.

De resultaten van de bodemmonsters en primaire bedrijfsgegevens worden verwerkt door Cool Farm Tool (CFT) en Cradle-to-Farmgate levenscyclusanalyses uitgevoerd door de landbouwuniversiteit van Krakau. De eerste rapporten zijn bemoedigend en geven informatie voor het ontwerp van regeneratieve landbouwpraktijken om het organisch materiaal in de bodem te verhogen en het potentieel voor koolstofvastlegging te vergroten.

Shared Value and Sustainability Report