Nescafé heeft haar eerste voortgangsrapport van het Nescafé Plan 2030 gepubliceerd. Uit het rapport blijkt dat steeds meer boeren de overstap maken naar regeneratieve landbouwpraktijken en daarmee hun landbouwopbrengsten verbeteren. Deze resultaten zijn gebaseerd op een impactbeoordeling die Nescafé in samenwerking met de Rainforest Alliance heeft uitgevoerd tussen 2018 en 2022, onder meer dan 7.000 koffieboeren in 14 landen waar Nescafé haar koffie inkoopt.
Enkele recent geïmplementeerde initiatieven zijn onder andere tussenteelt1, mulchen2 en geïntegreerd onkruidbeheer3. In 2022 hebben de trainingsprogramma's van het Nescafé Plan 2030 over regeneratieve landbouwpraktijken, meer dan 100.000 boeren in 14 landen bereikt. Daarnaast zijn er 1,4 miljoen bomen geplant op en rondom koffieboerderijen die koffie leveren aan Nescafé. De bomen zorgen voor schaduw om overmatige blootstelling aan de zon te voorkomen.
Het vernieuwen van koffiebomen is cruciaal voor het verbeteren van de opbrengsten op koffieboerderijen. In 2022 heeft Nescafé 23 miljoen ziekte- en droogtebestendige koffieplantjes verspreid om koffiepercelen te vernieuwen, de productiviteit te verhogen en het gebruik van landbouwchemicaliën te verminderen.
Philipp Navratil, hoofd van de Coffee Strategic Business Unit van Nestlé, zei: "Het voortgangsrapport van het Nescafé Plan 2030 laat zien dat regeneratieve landbouw het potentieel heeft om de koffieteelt op de lange termijn duurzamer te maken. We ondersteunen koffieboeren bij deze overgang en voorzien hen van de kennis en tools die ze nodig hebben om de opbrengsten en inkomsten te verhogen, terwijl we tegelijkertijd de uitstoot van koolstof verminderen."
Klimaatverandering is de grootste zorg voor koffieboeren in de 14 landen die beoordeeld zijn door de Rainforest Alliance. Daarnaast spelen hoge inputkosten en lage prijzen voor grondstoffen een grote rol. De meeste boeren geven aan dat de voornaamste redenen voor het succes van het Nescafé Plan zijn: consistente en grootschalige aankopen, regelmatige technische ondersteuning ter plaatse en toegang tot markten.
Het Nescafé Plan 2030 voert pilotprogramma's uit om boeren financieel te ondersteunen bij de overstap naar duurzamere implementaties. In landen zoals Ivoorkust, Indonesië en Mexico, waar boeren gemiddeld minder verdienen dan een leefbaar inkomen, hebben deze proefprojecten al zo'n 3.000 koffieboeren betrokken. De pilots omvatten onder andere het testen van voorwaardelijke financiële prikkels om boeren te belonen die overstappen op regeneratieve landbouw en hun koffieplantages nieuw leven inblazen. Daarnaast worden er weersverzekeringen aangeboden om boereninkomsten te beschermen tegen onverwachte gevolgen van klimaatverandering. Ondanks dat de proefprojecten nog lopende zijn, heeft Nescafé bemoedigende resultaten gezien en zijn de boeren enthousiast betrokken.
Yustika Muharastri, Monitoring en Evaluatie Manager bij de Rainforest Alliance, zegt: "De Rainforest Alliance werkt samen met het Nescafé-team om hun inspanningen te monitoren en te beoordelen in het kader van het Nescafé Plan. We hebben positieve ontwikkelingen waargenomen, zoals verbeterde inkomsten in sommige landen en een grotere acceptatie van belangrijke regeneratieve praktijken, zoals geïntegreerd beheer van onkruid en plagen. We zijn enthousiast dat onze voortdurende samenwerking waardevolle inzichten blijft bieden aan het Nescafé Plan en zo bijdraagt aan de ambitie om de levensomstandigheden van nog veel meer koffieboeren te verbeteren."
Het Nescafé Plan 2030 heeft als doel elk jaar een voortgangsrapport uit te brengen om updates te geven over de ontwikkelingen in het helpen van koffieboerengemeenschappen bij de overstap naar regeneratieve landbouwpraktijken en het verbeteren van hun levensomstandigheden.
Lees meer: Nescafé Plan 2030 Progress Report
Lees meer: Rainforest Alliance Impact Assessment
1 Het gelijktijdig verbouwen van twee of meer gewassen op hetzelfde veld, bijvoorbeeld zwarte peper, chili en bananen op koffieboerderijen.
2 Het bedekken van de bodem met stro, schors of bladeren om vocht in de bodem vast te houden en de temperatuur te reguleren.
3 Een programma dat meerdere onkruidbestrijdingsmaatregelen integreert in één programma, inclusief preventieve, culturele, mechanische en chemische praktijken.